Örontillbakasättning

Om öronen står ut mycket och det är påtagligt för omgivningen kan detta avhjälpas med en örontillbakasättning. Som regel har man bäst effekt av ingreppet på barn då öronbrosket är mjukare och tunnare än hos en vuxen. En viss recidivrisk finns. På barn görs detta ingrepp ännu så länge i landstingets regi. Flera metoder finns men flertalet innebär att man går in på baksidan av örat.

Ingreppet går bra att utföra i lokalanestesi men man bör vara medveten om att man hör mycket av operationen, skrap, sugning etc. då operationen utförs så nära örat. Även på barn brukar ingreppet gå bra att utföra i lokalbedövning på en motiverad liten patient men här kan narkos också vara ett alternativ. Man öppnar alltså på örats baksida. En smal hudstrimma tas bort och sedan skrapar man mot broskhinnan. Från örats framsida modellerar men det veck framför ytterkanten på örat som i regel är svagt utvecklat. Man sätter markeringar för stygn som man sedan sätter ifrån örats baksida med trådar som ej löses upp. Detta ger som regel ett mjukt välformat veck (Mustardes teknik). Vid kraftigt utstående öron kan man också minska ner en del av öronmusslans djup. Ibland skrapar man även på örats framsida som man kan nå via öppningen bakifrån för att försvaga brosket och göra det lättare att forma (Stenströms teknik). Operationen tar ca 1-1,5 timmar om båda öronen opereras.

Efter operationen läggs ett s.k. huvudförband. Båda öronen bäddas in i fetvadd och kompresser och utanpå detta sättes ett lindat bandage som även går under hakan och som ska sitta i 10-12 dagar.

Där efter tas förbandet bort vid återbesöket. Ofta tejpar man in öronen mot huvudet ytterligare 4 veckor. Under denna tid bör man även använda nattmössa eller pannband nattetid för att hålla in öronen under den tid då öronbrosket läker in i den nya formen.

Sjukskrivning så länge förbandet sitter < 2 veckor. Ingreppet görs på barn ofta i anslutning till skollov.

Återbesök efter ca 10 dagar och efter 6 månader.