Bröstförminskning

Om man har stor och tung byst med värk i nacke och axlar kan en bröstreduktion ge en förbättring av besvären. Inte sällan kan det vara svårt att hitta BH och passande kläder och en tung byst kan också försvåra motion och idrott. En operation kan även utseendemässigt innebära en fördel. Det är bra om man är någorlunda normalviktig för att få en bra proportion mellan bysten och kroppen i övrigt efter operationen.

En bröstplastik tillgår ungefär så att man minskar ner på bröstkörtelns storlek, oftast genom att ta ut en kil av bröstvävnaden ur bröstets nedre del och samtidigt flyttar man upp bröstvårtan på en vävnadsstjälk. Vävnaden som tas bort skickas på mikroskopisk analys. Efter operationen får man som regel ett ärr runt bröstvårtan och som sedan fortsätter ner mot bröstvecket och sedan fortsätter i detta så att det bildar ett upp-och-ner vänt T.

En uppflyttning av bröstvårtan innebär alltid en viss påfrestning för denna och ibland får man en viss avblekning av vårtgården. Att bröstvårtan stöts av förekommer men är mycket sällsynt. Vanligare är att en känselnedsättning inträffar av vårta och vårtgård. Risken för känselnedsättning är större vid stor bröstförminskning och kraftig uppflyttning av bröstvårtan.
Operationen utförs i narkos. Oftast används stygn som löser upp sig av sig själv. Vid en större bröstförminskning blir det ofta aktuellt att stanna kvar på vårdavdelningen över natten. Vid operationen sättes ett stadigt förband som får sitta till återbesöket efter vilket man bör skaffa en välsittande BH, dock ej bygel BH som stöder och minskar belastning på ärren. Denna BH bör bäras dygnet runt den första månaden och därefter dagtid de första 3 månaderna. För att ärren skall bli så fina som möjligt är det bra att tejpa dem med Micropore tejp under 3 månader som bytes i anslutning till duschning.
Under de första tre till sex månaderna är ärren inte sällan röda och upphöjda och ibland kliande. Viss svullnad kvarstår. Ibland kan en irritation av tråden uppstå när den löses upp och då te sig som en liten finne som sedan försvinner. Under denna tid kan bysten ibland se lite tvär och kantig ut för att sedan mjukna alltmedan ärren successivt bleknar. Bysten får sin definitiva form ca ett år efter operationen.
Sjukskrivningstiden är vanligen tre - fyra veckor.
Ett återbesök efter ca 10 dagar och ett återbesök efter 6 månader ingår i kostnaden.

1) Bröstförminskning utfört på kliniken.

2) Bröstförminskning utfört på kliniken.

Exempel på bröstförminskning utfört vid kliniken, före (till vänster) och efter (till höger).