Hängig byst

Med tiden blir huden förslappad vilket också påverkar bröstens utseende. Vid en graviditet och efterföljande amning tillväxer i regel bröstkörteln och huden tänjs. Efter avslutad amning minskar körteln på nytt i storlek. Inte alltid drar huden ihop sig utan ofta sjunker bysten och blir slapp. Bysten kan te sig tom och sammanfallen trots att körtelvävnaden finns där.

En betydande förbättring kan nås med hjälp av ett bröstlyft.

Operationen utförs som regel i narkos men kan vid ett mindre bröstlyft även göras i lokalanestesi. En bröstlyftande operation tillgår på liknande sätt som en bröstförminskningsoperation men som regel görs ingen eller endast en obetydlig minskning av bröstkörteln beroende på dess storlek. Snittföringen och ärren är likartade. Således flyttar man upp bröstvårtan till nytt läge och tar bort överskottshud under bröstet. Ärret blir liknande det vid en bröstförminskning alltså som en ring runt vårtan och som ett upp och ned vänt T undertill. Här kan dock den horisontella delen under bröstet göras kortare.
Efter operationen får Du ett tejpat förband som Du har c:a 10-12 dagar. Därefter bör Du skaffa en välsittande BH dag som Du använder dag och natt de första 4 veckorna och därefter dagligen under 3 månader. Undvik dock bygelBH som kan skava i onödan.

För att ärren skall bli så fina som möjligt är det bra att tejpa dem med Micropore tejp under 3 månader som bytes i anslutning till duschning.

Under de första 3 till 6 månaderna är ärren inte sällan röda och upphöjda och ibland kliande. Viss svullnad kvarstår. Ibland kan en irritation av tråden uppstå när den löses upp och då te sig som en liten finne som sedan försvinner. Under denna tid kan bysten ibland se lite tvär och kantig ut för att sedan mjukna alltmedan ärren successivt bleknar. Bysten får sin definitiva form ca ett år efter operationen.

Sjukskrivningstiden är vanligen 2-3 veckor

Återbesök efter ca 10 dagar till vår suturmottagning och efter 6 månader.