Bröstförstoring

Sedan 1963 har man använt implantat till bröstförstoring. Implantaten har olika för och nackdelar. Vi använder oss av implantat/proteser från Mentor, tillverkare av högkvalitativa bröstimplantat sedan mer än 25 år. Implanten är godkända av amerikanska läkemedelsverket FDA som har bland de tuffaste kraven för godkännande i världen. En omfattande produktutveckling har skett innefattande ett stort urval av former på implantaten och likaså en utveckling av vävnadsvänligt material. Mentor har en 10-årig garanti på sina implantat där man ersätter ett implantat med ett nytt, vid skada på implantatet. Implantaten innehåller silikongele "gelehallon", det finns runda implantat och sådana med anatomisk form. Det vanliga är att man väljer runda proteser om det finns en bröstkontur och man vill ha en viss rundning upptill. De anatomiska silikonimplantaten är gjorda med en droppform och ger en något rakare kontur upptill. Båda implantattyperna har sina fördelar.

Vår läkare har lång erfarenhet och med vår skonsamma operationsteknik åstadkommer vi mycket fina utseendemässiga resultat. 

Det är väl känt att kroppen bildar en bindvävskapsel runt implantatet som bukar vara tunn. Någon sällsynt gång drar kapseln ihop sig och förtjockas och bröstet känns då hårdare än normalt, ”kapselbildning”. Enligt tillverkaren är risken för detta beträffande runda implantat mindre än 10 % på 10 år. Risken för kapselbildningen vid anatomiska implantat är ännu lägre, under 4% på 10 år. Tillståndet är ofarligt och kan korrigeras med en kortare operation i narkos. Även vid kapselbildning tillhandahålls ett nytt implantat av tillverkaren. Risken för omoperation pga. kapselbildning eller lägeskorrigering är mindre än en procent det första året.

Även proteser åldras. När höljet brister känns en silikonprotes då med tiden fastare och/eller ändrar form. Koksaltproteser som användes fram till för några år sedan faller mera tydligt samman, vilket är påtagligt. Det kan ibland bli aktuellt att byta proteser efter ca 12-15 år.

Besöket

När du kommer på läkarbesöket innan operationen får du både träffa en sjuksköterska och plastikkirurgen och du har möjlighet att prova olika implantat. Tillsammans kommer vi fram till ett implantat som passar just dig och vi försöker tillgodose dina önskemål så långt det är möjligt. Ta gärna med en åtsittande T-shirt så ser du lättare hur det ser ut.

Operationen

Före operationen markeras operationsområdet. Vid operationen läggs snittet oftast i vecket under bröstet men ibland även i vårtgården. Ärren blir i allmänhet mycket diskreta ca 4 - 7 cm långa beroende på implantattyp och storlek, 1-2 mm breda. Detta sätt att utföra ingreppet har den fördelen att man har bra kontroll på implantatets läge och näraliggande blodkärl. Som regel läggs proteserna helt eller delvis under bröstmuskeln men placering direkt under bröstkörteln kan förekomma.

Operationen görs i narkos och tar 1- 11/2 timme. Smärtan varierar från patient till patient och är kraftigare om protesen ligger under muskeln, men kommer att minska under de närmaste dagarna. Våra narkosläkare gör allt för att minimera smärtan.  Du får recept på värktabletter av oss för upp till två veckor.

Efter operationen

Hos oss är rutinen att man åker hem tre – fyra timmar efter operationen. Förbandet över såret sitter till återbesöket. En sportbehå ingår i priset liksom återbesök första året. Det är viktigt att de första 2-3 dygnen ta det lugnt och undvika all ansträngning för att minska risken för smärta och blödning. En blödning upplevs som att bröstet hastigt svullnar, vanligen under första dygnet och börjar göra mer ont än tidigare. Risken för detta är mindre än 1 %.

Infektion är ytterst sällsynt, mindre än 1 %, Denna märks efter 3-5 dagar som en smärta i bröstet med ömhet och rodnad och eventuellt feber. Ibland kan vätska komma från såret. Om Du misstänker att Du har fått en blödning eller har feber i flera dagar så ta kontakt med mottagningen snarast! En lätt temperaturförhöjning kan dock förekomma första dagen efter operation.

Vanligen kan man återgå i arbete inom en till två veckor vid kontorsarbete, vid arbete inom vården eller vid industriarbete är sjukskrivningen längre. Vår läkare hjälper dig med sjukskrivning.

Återbesök

 Till vår suturmottagning 1-3 veckor efter operationen samt efter 6 månader. Vi rekommenderar att du tejpar såret under tre månader och byter tejpen en gång i veckan.

Ärren bör inte solbelysas under c:a sex månader för att bli så fina som möjligt.

Någon gång kan man få nedsatt känsel i en del av huden på bröstet. Det brukar vara övergående, men kan ta flera månader att rätta till sig.

Obs! Bilder hittar du under fliken Bilder längst upp på sidan.